Tuesday, February 14, 2017

Τα περιβαλλοντικά θέματα απαιτούν την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων μας!

Σπυροπούλου Αθηνά, Σταμίδη Στέλλα, Σύρμος Δημήτριος, Ταβουλάρης Παναγιώτης, Τερζή Μαρίλια, Τσενέ Κωνσταντίνα (Β4), Σαρόγλου Γεώργιος (Β3)

http://climate.nasa.gov/resources/global-warming/
Στο 1ο τετράμηνο της σχολικής χρονιάς 2016-2017, εκπονήσαμε διαθεματική ερευνητική εργασία με θέμα "ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον", ανάμεσα στα γνωστικά αντικείμενα της Βιολογίας, Πληροφορικής, Μαθηματικών και Νεοελληνικής Γλώσσας.

Τα τελευταία χρόνια η ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον έχει αποτελέσει σημαντικό παράγοντα της σταδιακής καταστροφής του. Αρχικά, η καύση των ορυκτών καυσίμων και η εκπομπή των αερίων του διοξειδίου του άνθρακα προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η όξινη βροχή έχει αρνητική επίδραση σε πολλούς τομείς του περιβάλλοντος, ενώ αποτέλεσμα ανθρωπίνων δραστηριοτήτων είναι η μόλυνση του εδάφους και του νερού. Το φωτοχημικό νέφος προκαλεί αμέτρητα προβλήματα υγείας και περιβαλλοντικές μολύνσεις, ενώ εν τέλει, σημαντικό ζήτημα έχει αποτελέσει η φθορά της στοιβάδας του όζοντος που εκθέτει τους ζωντανούς οργανισμούς στην ηλιακή ακτινοβολία και μέλλει να φέρει δραματικές επιπτώσεις στον πλανήτη μας.

Στην εργασία μας θέσαμε τα ερωτήματα: (α) ποιες καθημερινές συνήθειες και δραστηριότητες μας έχουν αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον; (β) πόσο καλά γνωρίζουν τα σημαντικά αυτά θέματα οι συνομήλικοί μας και πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν ενδιαφέρον για το περιβάλλον, να ευαισθητοποιηθούν στα προβλήματα που αφορούν σε αυτό και να αποκτήσουν ενεργό συμμετοχή στην βελτίωση και προστασία του.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης των ερωτημάτων αυτών αναζητήσαμε και μελετήσαμε αξιόπιστες πηγές, δημιουργήσαμε ένα λεξικό όρων, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα ψηφιακό ερωτηματολόγιο που ανιχνεύει τις στάσεις και αντιλήψεις των συμμαθητών μας. Μετά τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων που θα προκύψουν από την επεξεργασία του ερωτηματολογίου, θα γίνει διάχυση των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων μας με την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων.