Wednesday, December 14, 2016

Το «Βαρβάκειον Λύκειον»

Κόκλα Πέτρα, Λυμπεροπούλου Ελβίρα, Μαρτζάκλη Μελπομένη, Μιχιώτη Αναστασία (Β2)

Ιωάννης Βαρβάκης
Επτακόσιες χιλιάδες ρούβλια ήταν το ποσό που κληροδότησε ο Ιωάννης Βαρβάκης στην ελληνική πολιτεία για την ανέγερση διδακτηρίου κατάλληλου να στεγάσει το Βαρβάκειο Λύκειο. Η ελληνική κυβέρνηση καθόρισε τελικά, το 1856, το οικόπεδο στο κέντρο της Αθήνας που οριζόταν από τις οδούς Αθηνάς, Σωκράτους, Αρμοδίου και Αριστογείτονος για να κάνει τη θεμελίωση του κτηρίου το 1857 παρουσία του βασιλιά Όθωνα. Την εκπόνηση των σχεδίων και την επίβλεψη του έργου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Κάλκος, ο οποίος κατόρθωσε, το 1859, να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίσμα.

Στις 6 Οκτωβρίου 1886 ιδρύθηκε, με βασιλικό διάταγμα, το «Βαρβάκειον Λύκειον», ένα νέου τύπου σχολείο που ακολουθούσε το πρότυπο των γερμανικών Γυμνασίων. Καθοριστικό ρόλο στην ίδρυσή του έπαιξε ο τότε πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης. Πολύ σύντομα, η φήμη του σχολείου, που διέθετε ειδικό εργαστήριο εφοδιασμένο με όργανα Φυσικής και Χημείας, συλλογές ορυκτών κτλ., ξεπέρασε τα όρια όχι μόνον της πρωτεύουσας αλλά και της χώρας με αποτέλεσμα να συρρέουν σε αυτό νέοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1915 το Βαρβάκειο συνδέεται με το ιδρυθέν Διδασκαλείο Τεχνικής Εκπαίδευσης, όμως το κτήριό του επιτάχθηκε από τον στρατό μέχρι το 1919. Το 1930 ιδρύεται η «Βαρβάκειος Πρότυπος Σχολή», της οποίας η λειτουργία διακόπτεται από τον πόλεμο του 1940, ενώ το 1944 μία πυρκαγιά καταστρέφει όλο το υλικό των βιβλιοθηκών και των εργαστηρίων, τα αρχεία του σχολείου, καθώς και του Διδασκαλείου. Χάθηκε όμως και το νεοκλασικό κτήριο, το οποίο κατεδαφίστηκε τελικά το 1955. Το Διδασκαλείο και η Βαρβάκειος Σχολή επαναλειτούργησαν στις αρχές του 1945 φιλοξενούμενο σε διάφορα κτήρια ως το 1982.

Το 1957 παραχωρήθηκε από το κράτος ένα οικόπεδο στο Ψυχικό, στη συμβολή των οδών Μουσών και Παπαδιαμάντη, για τη δημιουργία νέου κτηρίου στο οποίο το σχολείο θα μετακομίσει το 1982 και παραμένει μέχρι σήμερα.